PI

π

is zonder twijfel het bekendste irrationele wiskunde getal. Voor veel mensen heeft π dan ook geen introductie nodig. Voor de geïnterresseerden volgt toch een korte introductie.

Introductie tot π


π is de verhouding tussen de diameter en de omtrek van een cirkel. Het is een Irrationeel getal en dat wil zeggen dat π niet als breuk van 2 gehele getallen is uit te drukken. Dit betekent dat π een oneindige reeks van niet repeterende decimalen achter de komma heeft.

Archimedes bewees in de Griekse oudheid al dat 223/71 < π < 22/7. Voor die tijd een opmerkelijk goede benadering van π. Later zouden nog veel benaderingen volgen en er zijn verschillende formules ontdekt om π te berekenen.
In 1873 haalde de brit William Shanks na 15 jaar rekenen een record van 707 decimalen ( waarvan veel later bleek 528 correct). Sinds de komst van moderene computers zijn er vele decimalen bijgekomen. In 1973 werd het aantal van 1 miljoen decimalen bereikt.

π en RTAT solutions

Wat heeft RTAT solutions met π te maken ? Het antwoord zit in mijn opleiding. Als erkenning van mijn wiskundige roots heb ik 14 maart 2021 gekozen als de officiële startdatum van mijn bedrijf (hier meer info). 14 maart ( 3/14 in MM/DD notatie) staat ook wel bekend als π-dag
Ik ben ook niet te beroerd voor een beroerde nerdy grap.

Iets serieuzer gesproken. π is ook best belangrijk in de IT wereld. Algoritmes voor het berekenen van π zijn verschillende keren gebruikt om de kracht van moderne supercomputers te testen.

In zijn algemeenheid beschouw ik de oneindigheid van π ook wel als een symbool voor het feit dat computers altijd slechts een benadering zijn van de werkelijkheid. Computers kunnen veel maar niet alles. Het is goed om je hier bewust van te zijn en om verstandige keuzes te maken.

Groetjes
Roel Tjin A Ton